Zespół - Fundacja PRIORYTETY

Zespół

Anna Bosak

Prezes zarządu

Jestem szczęśliwą żoną i mamą czwórki dzieci – Huberta, Piotrka, Karola i Julki. Po urodzeniu pierwszego dziecka na dłuższy czas zawiesiłam pracę poza domem, chociaż moja ścieżka edukacji i pracy nie zmierzała w tym kierunku. Ukończyłam studia magisterskie na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu i doktoranckie na SGH w Warszawie.

Pracowałam w agencji reklamowej, zajmowałam się komunikacją i marketingiem. Jednak później odkryłam jak ważna przy małych dzieciach jest moja obecność i zaangażowanie w domu. I uświadamiałam sobie jak bardzo mnie to rozwija, daje poczucie satysfakcji i spełnienia.

Zdobytą wcześniej wiedzę i doświadczenie zawodowe wykorzystywałam w pracy na rzecz mojej rodziny. Zafascynowana tym jak wiele jest podobieństw między pracą w domu a zawodową i jak dobrze to się sprawdza założyłam w 2015 roku bloga Notatki Zarządu. Chciałam dzielić się swoimi pomysłami i wspierać kobiety w wyzwaniach związanych z macierzyństwem. Prowadziłam też szkolenia przekazując konkretne wskazówki i pomagając rozwijać praktyczne umiejętności.

Po kilku latach zdecydowałam się na kolejny krok – założenie Fundacji, która dzięki swoim działaniom ma docierać nie tylko do wybranych mam, ale budować w świadomości społeczeństwa wartość pracy w domu i kobiety, która ją wykonuje.

Joanna Wojasiewicz

Członek zarządu

W swoim życiu jestem w różnych rolach: żony, mamy, pracownika, córki, siostry, przyjaciółki… Trudno powiedzieć, która z nich jest jednoznacznie najważniejsza, ale patrząc z perspektywy czasu, najwięcej satysfakcji i radości sprawia mi rola żony i mamy.

Mamy trzech synów w różnym wieku: starszego nastolatka, młodszego nastolatka i przedszkolaka. Nie powiem, czasem bywa trudno, miewałam wrażenie, że jako mama ciągle idę pod górę, że po co się tak męczyć, jak długo można skutecznie łączyć życie rodzinne z zawodowym… teraz widzę, że warto. Praca jest dzisiaj taka, jutro inna. Projekt, który jeszcze przed chwilą był najważniejszy, jutro nikt o nim nie pamięta. A mąż i dzieci po prostu są.

Pracuję od lat w marketingu, jestem też mentorem i coachem. Rozmawiając z różnymi kobietami, widzę, że często po latach pracy przechodzą wypalenie zawodowe, pojawia się pustka. Zazwyczaj jest ona dużo mniejsza, jeśli mają dla kogo żyć. Dlatego zdecydowałam się zaangażować we wsparcie Fundacji Priorytety, żeby podzielić się swoim doświadczeniem, pokazać, że mimo iż często trzeba iść pod górę to warto rozwijać jasny i radosny dom wypełniony dziećmi i nami rodzicami.

Eliza Papierowska-Niemczyk

Członek zarządu

Od 10 lat jestem szczęśliwą żoną Piotra i mamą piątki dzieci – Maksymilian, Ignacy, Stanisław, Róża i Konstanty urodzonego w 2021r. Rodzina jest dla mnie centrum codzienności oraz bardzo dużym, wieloetapowym i długoterminowym projektem.

Jestem zafascynowana siłą kobiet, ich umiejętnościami realizacji i łączenia kilku projektów takich jak rodzina, dom, praca.
Ukończyłam Wydział Zarządzania na Uniwersytecie Warszawskim o  specjalizacji Zarządzanie Przedsiębiorstwem. Bezpośrednio po studiach pracowałam na stanowisku kierowniczym w kilku prywatnych spółkach – częściowo rodzinnych. Od momentu urodzenia drugiego  dziecka – Ignacy urodził się z anomalią genetyczną chromosomu 21 czyli z Zespołem Downa, skupiłam się bardziej na opiece i potrzebach rozwojowych moich dzieci i rodziny szukając jednocześnie możliwości bardziej elastycznego łączenia pracy zawodowej, moich pasji oraz bardziej świadomego bycia w rodzinie i z rodziną.

W Fundacji Priorytety chciałabym odnajdywać możliwości wspierania kobiet w organizacji codzienności jak i szukaniu elastycznych sposobów na częściowym łączeniu pracy zawodowej i życia rodzinnego. Pokazać, iż sukces dla każdej z nas może być różnie definiowany.

Barbara Widmańska

Członek Rady Fundacji

Z wykształcenia jestem pedagogiem i muzykologiem. Od 14 lat zawodowo związana jestem z placówkami edukacyjnymi Sternik gdzie szczególnie bliski jest mi program tutoringu rodzinnego. Dzięki niemu i wielu godzinom rozmów z rodzicami zaangażowanymi w wychowanie swoich dzieci, zrozumiałam, jak ważna dla dzieci jest dobrze funkcjonująca rodzina, która to w największym stopniu ma wpływ na ich mądry rozwój i wychowanie.

Moja rodzina ma dla mnie największe znaczenie. Wraz z mężem jesteśmy rodzicami czwórki dzieci (Franka, Hani, Zbynia i Jerzyka). Obecnie, kiedy dzieci są małe, wybrałam pracę w domu, właśnie przy dzieciach, bo wiem, że ten czas choć niełatwy, jest niepowtarzalny i nigdy już nie wróci a odpowiednio zainwestowany we wzmacnianie ich rozwoju, budowę dobrych relacji rodzinnych, w tworzenie ciepłej atmosfery i naszych tradycji domowych daje podstawowe poczucie bezpieczeństwa i dobrostanu mojej rodzinie, a ów jest moim priorytetem.

Katarzyna Niedźwiedź-Szałajko

Członek Rady Fundacji

Kim jestem? Kobietą spełnioną. Choć zgodnie z panującymi w dzisiejszym świecie kryteriami – to autoocena zupełnie irracjonalna. Nie osiągnęłam szczytów zawodowej kariery, nie awansuję z szybkością błyskawicy, nie zarabiam coraz więcej i więcej.

Mój sukces to mój dom. Moja rodzina. Mąż i piątka świetnych dzieciaków (Józef, Emil, Tytus, Wilhelm i Jagna). Pracuję zawodowo i bardzo swoją pracę lubię, ale rozwój tego „rodzinnego biznesu” to moja inwestycja życia. Trud, który przynosi wymierne korzyści – miłość, szczęście, satysfakcję.

Jestem też dziennikarką, z blisko 20 letnim doświadczeniem zawodowym. Specjalizacja – TV, tematyka – społeczna. Przez lata pracowałam jako reporterka newsowa, realizowałam relacje reporterskie, wywiady, reportaże. Dziś jestem wydawcą programu informacyjnego w Tv Puls. Ale najbardziej doceniam to, że mam szansę iść w życiu swoją drogą. Dokonywać wyborów, które dają mi wolność. Mieć swoje osobiste PRIORYTETY, które mnie definiują.